Vivavilt

In 2008 startte ik Vivavilt, een vilt en textielwerkplaats, toen nog in mijn keuken.

Intussen ben ik veel viltwerkstukken en lessen verder en werk ik in mijn professionele vilt-atelier. Het materiaal blijft me nog dagelijks verbazen. Na vele jaren met je handen in de wol ontstaat er een echt vakmanschap dat ondanks de jarenlange ervaring nog blijft verrassen.

Lesgeven

Naast het maken van eigen werk, maakt het lesgeven een groot deel van mijn werk uit. Het enthousiasme van de leerlingen over het materiaal, de kleuren en het tactiele van de wol is altijd een feest. En dan het magische moment wanneer de losse vezels veranderen in een compact lapje. Ik laat je graag ervaren hoe het voelt om van losse wolvezels vast vilt te maken met warm water, zeep en je blote handen.

Ambachtelijk handwerk

De inspiratie voor mijn werk haal ik letterlijk en figuurlijk uit de natuur: ruwe schapenwol, zo van het schaap geschoren, wordt met natuurlijke materialen geverfd en vervolgens met de hand bewerkt tot vilt, borduurwerk, of welk andere textiele vorm dan ook. Het werk is ambachtelijk en neemt tijd in beslag. De verwerking van de wol is intensief: wassen, beitsen, verven, kaarden. Ook het vilt maken is een werk dat ik handmatig doe. De vezels worden ‘gelegd’, nat gemaakt met water en zeep, in een mat gerold totdat het vilt is gevold (gekrompen).

Vilt in het interieur

Mijn passie gaat uit naar (grote) viltwerken voor aan de wand. Textiel aan de muur geeft elke ruimte een warme uitstraling. Het vilt werkt geluiddempend, kan veel vocht opnemen en weer afgeven en is brandveiling. Ik wordt vaak gegrepen door  texturen, lijnen, natuurlijk structuren. Dat zie je ook terug in mijn viltwanden en -kleden. Graag maak ik een prachtig kleed of viltmuur op maat en het ontwerp in overleg, passend bij de ruimte en in de kleuren van je interieur.

Wolplus

Sinds kort werk ik samen met Bertina Slettenhaar. Samen vormen we Wolplus. Wolplus is een veelzijdig bedrijf dat samenwerkt met jonge kunstenaars van De Steiger 206 in Almere. Hier werken we samen met onder anderen keramiste Wanda Entjes aan een collectie vazen en lampen, geproduceerd met lokale materialen waaronder de wol van de Almeerse Romney-schapen.

Daarnaast heeft Wolplus de verpakking van handgeschept eco-sinaasappelpapier voor Eau’ d’orange van het bedrijf Ruik gemaakt.